intermittent fasting

Redukcja tkanki tłuszczowej oraz zwiększenie wydajności organizmu to główne, najbardziej pożądane cele, które oczekuje się od diety. Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi decyduje się na stosowanie okresowych postów, czyli intermittent fasting. W tym modelu odchodzi się od tradycyjnych pór posiłków w ciągu dnia na rzecz określonych okien metabolicznych. Jakie korzyści i jakie wady niesie ze sobą ten system oraz kto powinien go unikać? Wiedza na ten temat pozwoli nam na bardziej świadome podejście do diety i postów.

Rodzaje intermittent fasting

Interminttent fasting, nazywane w skrócie IF, ma dwa oblicza. Jeden z nich zakłada 24-godzinny okres postu na zmianę 24-godzinnym czasem na jedzenie. Alternate-day-fasting najczęściej występuje w systemie 5:2 i 4:3, gdzie liczba dni z regularną dietą przewyższa liczbę dni restrykcyjnych. W okresie postu stosuje się dietę nisko-energetyczną, czyli około 400-600 kcal. W resztę dni nie jest przewidziany górny zakres kalorii, ważne jest, aby był on dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych.

Drugą najbardziej popularną metodą jest time-restricted feeding, które opiera się ona na oknie metabolicznym. W trakcie niego ograniczamy ilość godzin, w których przyjmujemy wszystkie kalorie. Zalecane są modele: 16:8, 18:6, 20:4. Osoby stosujące tę dietę muszą więc spożyć posiłki w czasie 8, 6 czy 4 godzin. Pomiędzy nimi mogą przyjmować wyłącznie płyny niekaloryczne, takie jak woda.

Zalety Intermittent Fasting

Osoby, które są zwolennikami okresowych postów i okien metabolicznych przekonują, że dzięki tym metodom mogą łatwiej oraz szybciej stracić tkankę tłuszczową przy zachowaniu beztłuszczowej masy ciała. Badania z wykorzystaniem postów, które zostały przeprowadzone na zwierzętach, przyniosły ciekawe rezultaty. Według nich codzienne restrykcje dietetyczne i ograniczenie liczby kalorii, może zapobiec chorobom układu krążenia, cukrzycy oraz nowotworom. Badania nie zakłady jednak okien metabolicznych. Podobnie jak badania, które zostały przeprowadzone na ludziach i dowiodły, że okresy postu sprzyjają zmniejszeniu stężeniu glukozy i insuliny.

O czym należy pamiętać?

Intermittent Fasting bardzo szybko zdobyło bardzo dużą popularność na całym świecie. Wiele osób na tej diecie dostrzega jej skutki i jest zadowolonych z efektów. Trzeba jednak pamiętać, że nie została przeprowadzana odpowiednia liczba badań, które sprawdzają długotrwały wpływ intermittent fasting na nasze zdrowie. Większość przytaczanych doświadczeń dotyczy nie okien metabolicznych a ograniczeń kalorycznych. Bez wątpienia jednak racjonalne podejście do postu może przynieść oczekiwane rezultaty, takie jak utrata tkanki tłuszczowej. Efekty są natomiast bardzo porównywalne do innych diet nisko-energetycznych. Tak więc intermittent fasting może być dla wielu osób dobrą i wygodną alternatywą.

Dla kogo ta dieta nie jest wskazana?

Wybór odpowiedniej dla nas diety powinien być powiązany z naszym stanem zdrowia oraz potrzebami. Intermittent Fasting jest sposobem żywienia dla osób, które chcą pozbyć się tkanki tłuszczowej. Jednak tę dietę odradza się osobom w młodym, nastoletnim wieku, starszym, diabetykom, kobietom w ciąży oraz w okresie laktacji. Okna metaboliczne mogą ponadto sprzyjać większym pokusom. Dlatego też trzeba przede wszystkim zadbać o jakość spożywanych posiłków. Zwiększenie apetytu jest najczęściej obserwowane na początku i wraz z przyzwyczajeniem się organizmu do postu, samoczynnie ustępuje.

Żywienie przy każdej diecie powinno odbywać się bardzo racjonalnie. Niezależnie czy wybierzemy intermittent fasting, czy też dietę nisko-energetyczną, musimy słuchać swojego organizmu i dostarczać mu niezbędnych wartości odżywczych. Intermittent fasting jest dobrą alternatywą dla wielu osób. Trzeba jednak pamiętać o racjonalizmie i zdrowym podejściu do odżywiania.

fot.: pixabay.com