interakcje leków z żywnością

Interakcje leków z żywnością może negatywnie wpłynąć na ich metabolizm oraz wchłanianie. W konsekwencji może to doprowadzić do niebezpiecznych interakcji i wywołania skutków ubocznych. Dlatego tak ważne jest, aby uważnie czytać ulotki oraz, w razie wątpliwości, poprosić o radę lekarza. Jest jednak kilka podstawowych zasad prawidłowego i bezpiecznego zażywania lekarstw, o których każdy powinien pamiętać.

Odstęp między posiłkiem a lekiem

Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak istotny jest czas, w którym przyjmiemy lek. Nie bez powodu na ulotce jest wyszczególnione, czy należy go przyjąć w trakcie, po, czy przed posiłkiem. Nie zalecenie się do tych wskazań może w konsekwencji doprowadzić do ograniczenia wchłaniania leku i wystąpienia skutków ubocznych. Dzieje się to w przypadku leczenia cukrzycy i przy chorobie refluksowej. Nie bez znaczenia pozostaje także przyjmowanie leków na czczo. Wiele z nich, jak na przykład ibuprofen, może powodować podrażnienie błony śluzowej żołądka oraz krwawienie. Jednak w przypadku leków na niedoczynność tarczycy zaleca się, aby przyjmować ją co najmniej 30 min przed posiłkiem. Kwestia więc pory dnia oraz odstępu między posiłkami jest indywidualna dla każdego leku. Dlatego też tak ważne jest czytanie ulotek zanim, podejmiemy leczenie.

Interakcja z żywnością

Nie bez znaczenia pozostają spożywane posiłki. O zakazie łączenia leków z alkoholem wie każdy z nas. Jednakże są jeszcze inne produkty, które mogą mieć negatywny, a nawet niebezpieczny wpływ na nasze zdrowie. W przypadku osób, które chorują na miażdżycę, niewskazane jest stosowanie diety bogatej w witaminę K. Można ją spotkać w wielu warzywach, takich jak brokuły, kalafior, sałata, czy też fasola. Jej zażywanie może zatrzymywać działanie leków przeciwzakrzepowych.

Choroby układu oddechowego takie jak astma są leczone za pomocą środków rozszerzających oskrzela. Aby uniknąć zwiększonej częstotliwości rytmu serca, należy unikać napojów energetyzujących, kawy oraz coli.

Produkty bogate w wapń, jak mleko i jego przetwory, powinny być ograniczone w przypadku leczenia choroby kości i przy zakażeniach. Leki tego rodzaju w połączeniu z wapniem mogą mieć niższe stężenia, a co za tym idzie – mniejsze działanie.

Działanie grejpfruta

Grejpfrut i jego interakcja z lekami należy do najbardziej rozpowszechnionych. Jak się okazuje, jest to w wielu przypadkach prawda. Owoc może powodować zaburzenie metabolizmu leku w wątrobie oraz w jelicie cienkim. W konsekwencji wzrasta jego stężenie we krwi, które może doprowadzić do zatrucia lekiem. Grejpfrut powoduje, że przyjęty lek może zadziałać kilka razy silniej. Szacuje się, że bezpieczny odstęp czasu pomiędzy spożyciem owocu a zażyciem leku to co najmniej 4 godziny. Jednak dla własnego zdrowia najlepiej nie jeść grejpfruta do końca terapii.

Przyjmowanie lekarstw zawsze powinno przebiegać zgodnie z zaleceniami lekarza. Jak się okazuje, jest wiele czynników, które mogą poważnie nam zaszkodzić. Często nieświadomie możemy wywołać o wiele silniejsze działanie leku albo je osłabić. Dlatego dieta przy danej chorobie musi być odpowiednio dobrana.

fot. pexels.com